Project

Met het project de Boekenkast van Nederland lanceert Stichting DOK, de Openbare Bibliotheek van Delft, in de loop van volgend jaar een community platform voor leesliefhebbers om boeken met elkaar en met de bibliotheek uit te wisselen. Met de Boekenkast van Nederland is het mogelijk om aan die titels te komen, die niet meer in de boekhandel te verkrijgen, of die niet in de bibliotheek te vinden zijn. De Boekenkast van Nederland: een grote, gemeenschappelijk en inspirerende collectie.

Er bestaan al verschillende platformen om in een online communitie tips en suggesties over boeken met elkaar uit te wisselen. Bekende voorbeelden zijn Shelfari en Librarything. De sites bieden de mogelijkheid om je eigen boeken op een virtuele boekenplank bij te houden en te laten zien aan andere bezoekers van de website. Op Librarything vind je daarnaast ook veel boeken-gerelateerde informatie zoals de lokatie van boekwinkels en bibliotheken, en je kunt in contact komen met de auteur van een bepaald boek.
Uniek aan het Boekenkast project is de ontwikkeling van een online community platform voor het daadwerkelijk uitlenen van boeken aan elkaar. Via de website kun je de boeken van andere boekenliefhebbers zien. En via een simpele en gebruiksvriendelijke interface kun je boeken van elkaar lenen. Boeken die je niet meer kunt kopen of lenen bij de bibliotheek of de boekhandel. De Boekenkast van Nederland biedt een makkelijk platform waar je eenvoudig kennis kan maken met de collecties van anderen, en dus ook toegang hebt tot de collectie van anderen. Het systeem houdt voor jou bij wanneer het boek weer teruggebracht moet worden.

De Boekenkast van Nederland is een project uitgevoerd door Stichting DOK i.s.m. ontwerpbureau Hoog+Diep m.b.v. een subsidie van het ministerie van OCW. Het doel van het project is om een community van leesliefhebbers op te bouwen. In het project wordt een platform ontwikkeld waarmee leden en niet-leden van de Openbare Bibliotheek boeken, recencies en leestips met elkaar uitwisselen, en een deel van hun eigen collectie beschikbaar stellen aan elkaar en aan de bibliotheek.